Bildiğiniz üzere YouTube dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve ülkemizde de oldukça yüksek video izleme oranlarına sahip. Dolayısıyla markaların reklam vermekte yarıştığı bir mecra diyebiliriz. İşte bu yazımızda sizlere YouTube’daki video reklam modellerini detaylı bir şekilde anlatacağız.
Video reklamlar aslında YouTube video izleme sayfalarında yayınlanan, geçilebilen veya geçilemeyen, sonrasında kullanıcı tıkladığı zaman ilgili websitesine giden bir reklam modelidir. Bu reklamlar masaüstü bilgisayarlar, mobil cihazlar, tabletler ve akıllı televizyonlarda yayınlanabilmektedir.
Google AdWords hesabı üzerinden YouTube video reklamları yapılabilmektedir. Reklam yapacağınız videonuzun mutlaka YouTube’da yüklü olması gerektiğini hatırlatalım.
YouTube Video Reklam Türleri
Video reklamlar kullanıcı YouTube’da herhangi bir video açtığında o videonun başında, ortasında veya sonunda gösterilebilir. Aynı zamanda bu video reklam kullanıcı tarafından 5 saniye sonra geçilebilir veya bazı modellerde hiç geçilemeyebilir.
Geçilebilen Video Reklamlar
YouTube’da herhangi bir video izlerken mutlaka karşımıza çıkmıştır bu model, izleyeceğiniz video tam başlarken bu reklam videosu yayına girer ve sağ tarafta 5 saniyeden geri sayarak Skip Ad veya Reklamı Geç butonu aktifleşir. İlk 5 saniyeden sonra reklamı izlemek isterseniz herhangi bir şey yapmanıza gerek yok zaten otomatik video devam edecektir.
Burada reklam veren markalar şu şekilde ücretlendirilir; eğer reklam videosu 30 saniyeden kısa ise videonun tamamı izlendiğinde ücretlendirilir yani kullanıcı ilk 5 saniyede geçmedi ancak 25 saniye sonunda kapattı marka herhangi bir şekilde bu reklama ücret ödemiyor tamamen ücretsiz. Ancak eğer 30 saniyeden uzun ise yani 1,5 dakika olduğunu varsayalım işte o zaman kullanıcı reklam videosunun ilk 30 saniyesini izlediğinde marka para ödemektedir.
Geçilebilen Video Reklam Bileşenleri
Bu kısımda ise geçilebilen reklamların bileşenlerini inceleyeceğiz. Örnek olarak aşağıda paylaştığımız Cappy Pulpy YouTube reklamını inceleyelim. Burada numaralandırdığımız kısımları detaylıca anlatalım.
Birinci kısım reklam videosunun başlığı, o videonun bulunduğu kanal ve o kanalın logosunu gösteriri. Dolayısıyla reklamını yapacağınız videonuzu YouTube’da barındırırken bu kısımları markanızı en iyi anlatan ifadelerle doldurmanız önemlidir.
İkinci kısım reklam videosunun kaç saniye olduğunu ve tıkladığınız zaman hangi sayfaya gideceğinizi gösterir. Mesela bu reklamda Cappy Facebook sayfasına yönlendiriyor tıklayan kullanıcıları.
Üçüncü kısım ise reklamı geçebileceğiniz atlama düğmesidir. Oradaki sayaç 5 saniyeden geriye doğru gelerek aktifleşecektir. Aktifleştikten sonra Skip Ad veya Reklamı Geç ifadesi belirir. Ona basarak reklam videosunu kapatıp normal izlemek istediğiniz videonun açılmasını sağlarsınız.
Dördüncü kısım tamamlayıcı banner alanıdır ve buraya isterseniz 300×60 boyutunda bir banner hazırlayıp ekleyebilirsiniz. Bu kısım reklamınız yayındayken belirir. Eğer herhangi bir banner eklemezseniz o zaman sistem otomatik olarak o reklam videosunun bulunduğu kanalı tanıtır. Mesela burada Cappy Türkiye YouTube kanalını tanıtmaktadır. Kanal adı, logosu, abone sayısı ve içerisindeki belli videolar yer alır. En altta ise reklam verenin sitesini ziyaret et linki bulunur. Kullanıcı buna basarsa markanın websitesine gider.
Mobilde çıkan reklamın ise ekran görüntüsü aşağıdaki şekildedir. Bileşenler aynı olduğu için burada tekrar değinmemize gerek yoktur.
Geçilemeyen Video Reklamlar
Bunlarda aslında Amerika ve Avrupa’da kullanımı yaygın olan ancak ülkemizde yeni yeni kullanıma açılan youtube reklamlarıdır. Buradaki yayın içi reklamlar aynı geçilebilen modeldeki gibi video öncesi, sırası veya sonrasında gösterilebilir.
Ücretlendirme tamamen gösterim başınadır, zaten kullanıcı reklamı geçemediği için her gösterim ücretlendirilir.
Geçilemeyen reklamların uzunluğu en fazla 30 saniyedir. Bazı ülkelerde bu 15 veya 20 saniye olarak sınırlandırılır.
Kısaca Geçilebilen ve Geçilemeyen video reklamlar arasındaki farkı şudur:
YouTube Bumper Reklamları
Bu reklam modeli de ülkemizde sıkça kullanılmaktadır. Özelliği ise hem geçilemeyen hem de 6 saniyelik uzunluğa sahip reklamlardır. Aslında mesajınızı hap şeklinde 6 saniyede kullanıcıya verir. Örnek olarak aşağıda bir Bumper Video reklam örneğini paylaşıyoruz. Mesela bu reklam modeli Şok Market, Gratis, Watsons gibi tek üründe veya haftasonu geçerli indirimi hemen anlatmaya yönelik tam amaca uygun bir modeldir. Bu markaların kullanmasını şiddetle öneriyorum.
Bu reklamların yanı sıra sürekli yeni reklam modelleri YouTube’da aktifleşmektedir. Yenileri geldikçe bu yazıyı güncelliyor olacağız.
Sorularınız olursa yorum kısmına her zaman yazabilirsiniz.